ΓΛΙΝΑ

Γεύση παράδοσης και άρωμα παλιών χρόνων.

ΓΛΙΝΑ

Δημοσίευσηαπό vangelisk » 22 Ιαν 2008, 21:32

Γλίνα είναι το λιωμένο λίπος του χοιρινού κρέατος.

Για την παρασκευή της κόβονταν σε κομμάτια τα μέρη του χοιρινού κρέατος που είχαν πολύ λίπος καθώς επίσης και η προβιά του χοίρου, αφού βέβαια προηγουμένως την είχαν ξυρίσει.

Τα έριχναν σε ένα μεγάλο τσικάλι μέσα σε νερό και τα έβραζαν σε δυνατή φωτιά μέχρις ότου λιώσει το λίπος. Μετά το βράσιμο η γλίνα επέπλεε και μαζευόταν με την κουτάλα. Αν η νοικοκυρά ήθελε καλύτερη λεύκανση της γλίνας, την ξανάβραζε σε άλλο νερό και αφού ξανακρύωνε την μάζευε με την κουτάλα.

Η γλίνα διατηρούνταν συνήθως σε γυάλινα δοχεία (βάζα).

Την χρησιμοποιούσαν για να καλύπτουν τα σύγλινα και για να την τρώνε με το ψωμί. Με τη γλίνα άλειφαν φέτες ψωμιού και τις πασπάλιζαν με ζάχαρη. Αποτελούσε πρώτης τάξης πρωινό για τα παιδιά τις οικογένειας.
vangelisk
 
Δημοσιεύσεις: 612
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007, 12:26
Τοποθεσία: Ρέθυμνο

Επιστροφή στο Συνταγές της γιαγιάς

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 39 επισκέπτες

cron