Στην Κρητική διάλεκτο η λέξη Κόλυμπος σημαίνει λιμνάζοντα νερά και Κολυμπάδες είναι οι σπιτικιές ελιές που διατηρούνται στο νερό με μπόλικο αλάτι.
«Καλλιά 'πο τσι παστές ελιές έχω τσι κολυμπάδες, καλλιά ΄χω δέκα κοπελιές παρά σαράντα γράδες», λέει η μαντινάδα.
Οι κολυμπάδες γίνονται από πράσινες ελιές τσουνάτες ή ακόμη και ψιλολιές που δεν πρέπει, όμως, να είναι τρυπημένες από το δάκο.
Πριν μπουν στη σαλαμούρα (άλμη) «γλυκαίνονται» μέσα σε καθαρό νερό, το οποίο αλλάσσεται επί δυο - τρεις μέρες.
Όταν οι ελιές γλυκάνουν (ξεπικρίσουν) ρίχνονται στην κουρούπα και σκεπάζονται με μπόλικο νερό, ώστε να κολυμπούν, και μαζί με το νερό μπαίνει μπόλικο αλάτι χοντρό, ώστε η άλμη να γίνει πολύ δυνατή.