Ξεστάχυα λέμε τους τρυφερούς βλαστούς άγριων χόρτων του βουνού που μπορεί να καταναλωθούν από τους ανθρώπους. Τέτοια χόρτα είναι οι σταφυλινάκοι, οι βρούβες, τα τσιμούλια κ.α. Η εποχή που υπάρχουν τα ξεστάχυα είναι η άνοιξη
Ρίχνομε τα ξεστάχυα σε ένα τσικάλι με λίγο λάδι. Όταν μαραθούν τους ρίχνομε αλάτι και πολύ λίγο νερό για να ψηθούν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
Στη συνέχεια τα βάζουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι και προσθέτουμε τα αυγά που έχουμε ήδη κτυπήσει.