Ο χόντρος είναι χοντροαλεσμένο στο χειρόμυλο σιτάρι. Διαφέρει από τον ξινόχοντρο γιατί ο τελευταίος είναι αλεσμένο σιτάρι με ξινισμένο (ξιδιασμένο) γάλα.
Ο χαλόγοντρος είναι αλεσμένο στο χειρόμυλο σιτάρι με γάλα. Δεν είναι ανάγκη να αλέσουμε σιτάρι στο χειρόμυλο για να φτιάξουμε γαλόχοντρο. Στο εμπόριο, στο Ρέθυμνο τουλάχιστο, υπάρχει χύμα αλεσμένο σιτάρι για χόντρο.
Για τη συνταγή αυτή χρειάζεστε:
1) Χόντρο (χοντροαλεσμένο σιτάρι).
2) Γάλα
3) Λάδι και αλάτι
Σε ένα τσικάλι βάζουμε νερό, λάδι και αλάτι και αφού βράσει προσθέτουμε τον χόντρο. Ανακατεύουμε συνέχεια μην κολλήσει μέχρι να ψηθεί.
Σε άλλο τσικάλι βράζουμε το γάλα.
Αφού ψηθεί ο χόντρος τον σερβίρουμε στο πιάτο προσθέτοντας το ζεστό γάλα.