Φυσικά και δεν πρόκειται να σας δώσουμε συνταγή για το βράσιμο των λαχανικών. Απλά το αναφέρουμε για να σας δώσουμε μια μικρή συμβουλή:
Οποιοδήποτε λαχανικό και να βράζουμε, όταν ψηθεί το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να σουρώσει.
Όταν όμως τα λαχανικά και ιδίως τα χόρτα είναι στοιβαγμένα, μια μάζα, δηλαδή όλα μαζί, η διαδικασία του βρασμού συνεχίζεται με αποτέλεσμα τα λαχανικά να αλλοιώνονται, αφού θερμαίνονται περισσότερο χρόνο από τον χρόνο που θέλαμε.
Αυτό είναι εμφανές περισσότερο στα χόρτα, που ενώ όταν τα κατεβάσαμε από τη φωτιά ήταν πράσινα, όταν τα σερβίρουμε έχουν κιτρινίσει ή ακόμη χειρότερο έχουν πάρει ένα χρώμα καφετί.
Για να σταματήσει, λοιπόν, το βράσιμο τη στιγμή που επιλέξαμε, θα πρέπει απλά να κάνουμε ένα κρύο … ντους στα λαχανικά, όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι.
Βάζουμε, δηλαδή, απλά το σουρωτήρι με τα λαχανικά για ελάχιστο χρόνο κάτω από τη βρύση του νεροχύτη μας. Το νερό της βρύσης ρίχνει τη θερμοκρασία που έχουν τα λαχανικά κι έτσι δεν αλλοιώνεται το χρώμα τους.