Τα παλιά χρόνια η φρίσσα (η ρέγγα η καπνιστή) ήτανε είδος πολυτελείας. Δεν την τρώγανε μόνο σαν ορεκτικό, όπως την τρώμε εμείς σήμερα, αλλά την ψήνανε και σαν κύριο φαγητό. Κάποιοι μάλιστα λέγανε, για να δηλώσουν την αξία της, την παροιμία: «Μια φρίσσα, μια προβατίνα».
Για τη συνταγή αυτή χρειάζεστε:
1) Ρέγγες καπνιστές
2) Ελαιόλαδο
3) Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4) Τοματοπολτό
5) Ρύζι
6) Αλάτι, πιπέρι
Οι ρέγγες πρέπει να μείνουν κάποιες ώρες στο νερό για να ξαλμυρίσουν και να μαλακώσουν. Βγάζουμε το δέρμα και το κόκαλο και το κρέας το κόβουμε μικρά κομμάτια.
Τσιγαρίζομε το κρεμμύδι στο λάδι, βάζουμε τις ρέγγες και τον τοματοπολτό και βράζουμε για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε νερό κι όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε συνέχεια μην κολλήσει.