Τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία και καταψύκτες, για να διατηρήσουν τα χλωρά φασολάκια που περίσσευαν το καλοκαίρι και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν τον χειμώνα, τα άφηναν να ξεραθούν σε σκιερό μέρος.
Τα περνούσαν σε μια κλωστή και τα κρεμούσαν στις πρόκες που είχαν καρφώσει ειδικά για το σκοπό αυτό στα δοκάρια της κεραμοσκεπής του σπιτιού.
Τον χειμώνα, όταν ήθελαν να τα μαγειρέψουν, αφού τα πλένανε, τα βάζανε στο νερό για να μαλακώσουν και να ενυδατωθούν. Τα καθάριζαν από τις ίνες και στη συνέχεια τα μαγείρευαν όπως ακριβώς τα φρέσκα φασολάκια.