Μαζεύομε με ένα κουτάλι το αθόγαλο, την τσίπα δηλαδή που κάνει το γάλα, κυρίως το πρόβειο, όταν αυτό μείνει μερικές ώρες και το βάζομε σε ένα δοχείο μέσα στο ψυγείο για να μην ξινίσει.
Όταν μαζευτεί αρκετή ποσότητα, βάζομε το αθόγαλο σε μια κατσαρόλα, το ανακατεύομε με αλεύρι (περίπου 1 κρασοπότηρο σε κάθε μισό κιλό αθόγαλο) και λίγο αλάτι και το αφήνομε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο μέχρι να βγει το βούτυρο (το στακοβούτυρο) στην επιφάνεια.
Μαζεύομε το βούτυρο, το φυλάμε σ' ένα βάζο και αυτό που μένει, ένα υποκίτρινο και μυρωδικό κατακάθι σαν κρέμα, είναι η στάκα.
Η στάκα διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται με ψωμί ή μαγειρεύεται με αυγά.