Τα σύγλινα είναι ένας από τους παραδοσιακούς τρόπους διατήρησης του χοιρινού κρέατος.
Τα σύγλινα παρασκευάζονταν με απλό ψήσιμο μέσα σε ανοικτό τσικάλι μικρών κομματιών χοιρινού κρέατος που τεμαχιζότανε για το σκοπό αυτό.
Κατά το ψήσιμο έπρεπε να μη μείνει νερό στο ψημένο κρέας, που αλάτιζαν μέτρια κατά την ώρα του ψησίματος.
Μετά το ψήσιμο τα κομμάτια τοποθετούνταν κατά πατωσές μέσα στο κατάλληλο κουρούπι μαζί με τη γλίνα, που περιείχαν, σε τρόπο ώστε να γεμίζουν όλα τα κενά και να μη μείνει μέσα αέρας.
Μάλιστα για μεγαλύτερη ασφάλεια κάλυπταν την κορφή του κουρουπιού με ζεστή γλίνα, που όταν έπηζε, έκανε ένα σώμα όλο το περιεχόμενο του κουρουπιού, από το οποίο έπαιρναν αργότερα μικρές ποσότητες για την παρασκευή φαγητών της οικογένειας.
Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται για πολύ καιρό.
Τα σύγλινα τρώγονται με πατάτες, με χόρτα, με αυγά η και σκέτα.