Την εποχή του τρύγου έχουμε ή αγοράζουμε μούστο (περίπου 5 - 10 κιλά). Βάζουμε τον μούστο σε κατσαρόλα κατάλληλη για την ποσότητα του και ρίχνουμε στάχτη, 2 χούφτες περίπου, που την έχουμε δέσει καλά μέσα σε ένα κομμάτι τουλουπάνι.
Προσοχή: Η διαδικασία βρασμού του μούστου πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τον τρύγο, πριν αρχίσει το "βράσιμο", η μετατροπή δηλαδή του ζακχάρου σε οινόπνευμα. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως θα πρέπει να βάλουμε υποχρεωτικά τον μούστο στη συντήρηση του ψυγείου μας μέχρι να τον βράσουμε. Αν δεν το κάνουμε το πετιμέζι θα ξυνίζει.
Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει καθαρίζοντας την επιφάνεια του μούστου από τους αφρούς (ξαφρίζουμε). Μετά από μισή ώρα περίπου κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά πετάμε τη στάχτη και σουρώνουμε με προσοχή από το τουλοπάνι όλο το μούστο.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά τον μούστο να βράσει μέχρι να γίνει πετιμέζι. Δηλαδή να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι τόσο πυκνό που η σταγόνα του όταν την ρίχνουμε στο χέρι να μην «κυλά».
Το φυλάμε σε μπουκάλια. Μπορεί να διατηρηθεί χρόνια αν έχει καλό πήξιμο.
Πριν από κάποια χρόνια ήταν μεγάλη η χρήση για όλες τις χειμωνιάτικες λιχουδιές, όπως μουστοκούλουρα κλπ.
Μπορεί όμως να καταναλωθεί με ψωμί αφού έχουμε ανακατέψει το πετιμέζι σε ένα πιάτο με λάδι.