ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ

Γεύση παράδοσης και άρωμα παλιών χρόνων.

ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ

Δημοσίευσηαπό vangelisk » 14 Σεπ 2007, 21:29

Ο ξινόχοντρος παρασκευάζεται από χοντροαλεσμένο σιτάρι και ξινισμένο (ξιδιασμένο) γάλα.

Για τη συνταγή αυτή χρειάζεστε:
1) Γάλα φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο.
2) Χοντροαλεσμένο σιτάρι.
3) Αλάτι.

Για να ξιδιάσει το γάλα το αφήνουμε μερικές μέρες σε ένα δοχείο εκτός ψυγείο.

Αλέθουμε το σιτάρι στο χειρόμυλο ή αγοράζουμε έτοιμο σιτάρι αλεσμένο από το εμπόριο.

Βράζομε το ξινισμένο γάλα, προσθέτομε αλάτι και το αλεσμένο σιτάρι και ανακατεύομε συνεχώς μέχρι να ψηθεί και να πήξει.

Όταν κρυώσει, παίρνουμε ποσοότητα ενός κουταλιού μείγμα, το πλάθουμε με το χέρι μας σε μακρόστενο σχήμα.

Ο ξινόχοντρος πρέπει να ξεραθεί μερικές μέρες στον ήλιο. Γι’ αυτό τον απλώνουμε πάνω σε πετσέτες, τον αναποδογυρίζουμε και προσέχουμε να μην τον φτάνουν οι … γάτες.

Όταν ξεραθεί καλά τον αποθηκεύουμε σε βαμβακερή σακούλα.
vangelisk
 
Δημοσιεύσεις: 612
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007, 12:26
Τοποθεσία: Ρέθυμνο

Επιστροφή στο Συνταγές της γιαγιάς

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 9 επισκέπτες

cron