Πρόκειται για συμμετοχή των καλεσμένων στα τρόφιμα που χρειάζονται για τα γαμήλιο γλέντι. Η συμμετοχή, δηλαδή των καλεσμένων στο γάμο δεν ήτανε μόνο σε δώρα ή χρήματα για να δημιουργηθεί το νέο νοικοκυριό, αλλά και στα χρειαζούμενα για το τραπέζι.
Την παραμονή, λοιπόν, του γάμου, συνήθως ημέρα Σάββατο, κάθε καλεσμένος έπρεπε να πάει στον γαμπρό ή τη νύφη το κανίσκι του. Αυτό μπορούσε να είναι: κρέας (αρνί ή πρόβατο σφαγμένο), κρασί ή τουλάχιστο πέντε κουλούρια του γάμου.
Καθένας που πήγαινε το κανίσκι του έπαιρνε ένα κουλούρι του γάμου, ένα μεζέ και έπινε ένα ποτήρι κρασί.